vrijdag 21 augustus 2015

vakantie en een bezoek aan 'völklinger hütte'

Precies 7 dagen geleden was ik nu op dit moment denk ik Siem z'n tanden aan het poetsen in het sanitairblok (of hoe noem je zoiets? wc's? afwasplek?). Jawel we waren op de camping dus :)
Even nog naar de sterren kijken en dan rits rits het bedje in. Mwoehaaaa ik ben zelf eigenlijk ook wel doodmoe. Ik ga denk ik ook maar slapen. Ow crap moet ik weer naar de wc lopen met m'n tandenborstel..... Ik kom er net vandaan. Boehoehoe.

Ditmaal wel zo'n gehuurde kant-en klare tent wat echt wel soort van ideaal is hoor. Niets zelf hoeven meenemen (behalve een goed scherp mes want dat is er nooit en vind ik heel vervelend) is erg fijn.
Een week in Duitsland op de camping, met zelfs een soort van bedjes zodat je niet op een luchtbed hoeft. En oef altijd weer zo'n besef moment dat je eigen bedje thuis zoooo lekker ligt! En dat je daar 's morgens gewoon fris en fruitig uit kunt stappen ipv het gevoel te hebben dat je in 1 nacht 10 jaar ouder bent geworden. En dat vind ik dan altijd een beetje het dubbele van op vakantie gaan. Je betaald dan zoveel geld voor zoveel minder comfort. Best kneuterig dat gehannes in zo'n keukentje enzo en best leuk een prietpraatje tijdens de afwas met de buurvrouw. En och ja de kinderen kunnen zo heerlijk spelen samen. Ja eh.... nou die van ons doet dat altijd pas de een na laatste dag ofzo hoor. En dan ook nog eens met het minst leuke kind van de hele camping :)

O wat zit ik hier weer te klagen (en te overdrijven hè). U kent mij wel beter dan dat toch? Ik wilde eigenlijk alleen een blogje gaan schrijven over völklinger hütte. Want dat was echt wel een heel gaaf iets tijdens onze vakantie! Het was op een wat regenachtige dag (had ik al verteld dat het dan een beetje klam in een tent word?) dat we met de auto ergens naartoe wilden gaan. Aangezien we niet de mensen zijn voor de meest standaard toeristen uitstapjes waarvan je overal de foldertjes ziet liggen, gaan we liever zelf op zoek. We kwamen dus uit bij een enorme gigantisch grote ijzer en staalfabriek en hoogovens in het stadje Völklinger (ook wel de lelijkste stad van Duitsland en dat klopt wel eigenlijk...). In 1986 is dit enorme complex van verroeste buizen, compressoren, kabels, karretjes,lockers, trappen, zwart geblakerde schoorstenen, opslag,metertjes, knopjes, schakelaren, treinrails etc. stil gelegd en in 1994 is het op de UNESCO wereld erfgoed lijst gekomen.

Even wat kiekjes om je een beetje een beeld te geven.


dat ieniemienie mensje rechts is ik :)
Heb je er een beetje een beeld bij nu? Ik kan begrijpen dat heel veel mensen dit misschien vies en lelijk vinden. Ik vind het juist prachtig! Al die lijnen en vormen die je overal ziet, de kleuren in al die tinten rood, bruin, grijs, zwartig. De hele enorme constructies die door en over elkaar heen gaan, het hele industriële, wauw!

En het gave is dus dat je overal rond mag lopen. Het hele terrein is zo'n 600.000 vierkante meter en je kunt tot 45 meter hoog de lucht in om te kijken bovenaan bij de hoogovens (heten de daarom zo? ;) Wel een veiligheids helmpje op en trapjes klimmen maar, vergeet niet om je hoogtevrees thuis te laten! We hebben er uren rondgelopen en hadden nog steeds niet alles gezien. Telkens als je weer een bocht omging, trap opklom zag je weer iets anders. Zo'n raar en spannend sfeertje hangt er. 

Onvoorstelbaar hoe de (in hoogtijden net na WOII) de 17.000 werknemers hier gewerkt moeten hebben. Wat een vies, ongezond en hard werken moet dat geweest zijn....

Inmiddels pakt op een aantal plekken de natuur ook weer zijn ruimte terug. De bomen en het ander groen groeit gewoon lekker waar het gaan kan. Mooi is dat.
Het hele complex van de Völkinger ijzersmelterij is natuurlijk een prachtige achtergrond voor exposities, muziek, cultuur, theater etc. En laat daar nu ook nog eens op dit moment de urban art Biennale 2015  te zijn. Wat heerlijk om ook nog eens wat kunst op te snuiven op deze gave plek. Mijn hartje ging er sneller van kloppen hoor. Voornamelijk binnen hing/lag/was er 'urban art' 
(Urban arts is een verzamelnaam voor die kunstvormen die hun oorsprong vinden in het leven van de grote stad, zoals graffiti, hiphopmuziek, rap, breakdance, streetdance en daaraan verwante kunstuitingen) Wat een contrast.
Maar hé hiervan heb ik eigenlijk helemaal geen foto's gemaakt stom genoeg.

Maar het heeft me wel geïnspireerd om de dag erna 's morgens in de tent vanuit mijn niet zo fijne bedje, eens even echte tent-kunst te fotograferen toen de zon opkwam!

Mooi gezicht toch die kleurtjes en lijnen?
En ik haakte tijdens de vakantie ook nog een vlaggetjes slinger.
Maar dat zullen we maar geen kunst noemen, dat valt meer onder de categorie gereubel :)


16 opmerkingen:

 1. Op de camping tralalalalaaaaaa!
  Dat gebouw is zó spuuglelijk dat het prachtig is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe cool is dat!!! Nooit van gehoord, maar ik vind het schitterend!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. is ook! Zo blij dat we dit plekje gevonden hadden

   Verwijderen
 3. Super dat het op de werelderfgoedlijst staat, het is prachtig !
  Inmiddels weer genieten van je eigen bedje hé ! :-)
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ow wat een bizarre, vervreemdende omgeving.... Wat heerlijk om daar rond te kunnen struinen! Heel afschuwelijk ongezellie, maar zo fascinerend! Ik snap m helemaal hoor... ;-)
  Geweldige plek om foto's te maken.
  Je tent- art is ook zeer geslaagd!
  Fijn zo'n echt Merula berichtje weer :-).
  Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het 'afzien' op vakantie herken ik, het grote voordeel is dat je het gewone leven dan weer helemaal kunt waarderen. Jouw gefröbel is leuk geworden.
  en : Handen omhoog voor de Hoogovens!! (ken je deze ?. Ik zie er eigenlijk niet hetzelfde in als jij, maar ja, ik kom dan ook net van de Oostvaardersplassen, wat een plek! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klinkt als een leuke vakantie, ondanks de campeerongemakken en de regen die ik tegen de tent zie tikken. Leuk uitstapje gemaakt. Voor Siem zeker indrukwekkend al die giga constructies. Ben benieuwd waartoe deze ervaringen je gaan inspireren!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wauw he wat een groot ding uuhh uitstapje,uuhh hoe moet ik het zeggen,maar wat groot zeg en dat je daar kunt lopen echt heel mooi,dat zullen onze kids ook helemaal geweldig gevonden hebben,enne ja die tent,die bedden,ja wij sliepen op een slaapbank ook niet echt heel fijn,maar wij zitten dan wel altijd in een huisje,nee geen tent voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ja fantastisch! Kamperen ( ja ik wel heel erg hard core) maar ook die fabriek. Doet me denken aan Sjakies chocoladefabriek....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh jaaaa daar zouden manlief en ik ook wel eens willen lopen als ik je foto's zie. Wij houden daar wel van. We kampeerden tijdens een mini cooper weekend ook op zo'n oud terrein allleen stond er bijna niks meer. Maar wat er stond was wel gaaf!
  Tsja ik ben ook een beetje aan het terugkomen van weekendjes weg (verjaardags weekend was a weekend of hell met snurkende man en nergens heen kunnen om wel lekker te slapen) en kamperen...pff liever niet meer maar tsja daar zit je soms aan vast op zo'n Mini weekend en dan nog op zo'n selfinflatable luchtbedjes...auww mijn ruggg. Mooie tent kunst foto's maakte je en ook je gehaakte slinger is mooiii! Dikke knuffels!
  Ps airbnb niks voor jullie? Op vakantie in iemand anders zijn (logeer)bed (tot nu toe alleen op heerlijke bedden gelegen hoor) Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen

ik ben dol op reacties!
:)